[bg]http://oko-falu.hu/wp-content/uploads/2014/01/IMG_6116.jpg[/bg]

2013-as Táborok:

Második gyapjú és fonó tábor

2013. AUGUSZTUS 16-21.

Kedves Barátaim!

A júliusi gyapjú tábor után, 2013. augusztus 16-21-ig ismét lehetőség nyílik a gyapjú kézi feldolgozásának megismerésére, az ismeretek elmélyítésére, gyakorlására.

Részletes program:

2013. aug. 16. délelőtt: érkezés délután 2-től: fonás rokkán, és kéziorsóval 3-tól: Előadás, beszélgetés, a juhászat, gyapjú feldolgozás múltja, jelene jövője 4-től: kirándulás, a juhnyáj felkeresése, közben festőnövény gyűjtés 7-től vacsora Este 8 órától komolyzenei koncert: 1. rész gyerekeknek, 2. rész felnőtteknek Hegedű: Balázs Judit Zongora: Sziklai Ákos Gitár: Horváth János aug. 17. délelőtt 8-tól reggeli 9-től nemezelés 10-től gyapjúmosás a patakban délután 1-től ebéd 2-től gyapjú szárítás fonás rokkán és kéziorsóval 3-tól gyapjúfestés festőnövényekkel 6-tól Vacsora 7-től tábortűz, beszélgetés, tapasztalatcsere aug. 18 délelőtt: 8-tól reggeli 9-től kötélverés, kártolás kézikártolóval 10-től szövés szövőszéken, szövőkereten, madzagszövőn 11-től fonás, nemezelés délután 1-től ebéd 2-től kötélverés 3-tól gyapjúfestés szintetikus festékkel 4-től fonás, nemezelés, kártolás 6-tól vacsora 7-től tábortűz, előadás, beszélgetés aug 19. délelőtt: régi rokkák felújítása, kipróbálása délután: fonás, nemezelés, szövés, kártolás, kötélverés Este: kürtöskalács készítés (mindenki süsse meg magának) aug 20. délelőtt: gyapjúfeldolgozás délután és este: Szent István Ünnep közös ünneplés a helyben lakókkal: fél hétkor a faluházban Cigány Tamás és barátai zenés előadása a betyárokról utána mulatság, György Horváth László népzenész, prímás, és barátai zenélnek aug. 21. Az elkezdett munkák befejezése, táborzárás, hazautazás.

Kedves Barátaim! Az előző tábor nagyon jól, és hasznosan telt. A tapasztalatokat összegezve az Édenkert Egyesület megrendezi 2. gyapjútáborát. Külön köszönet a támogatóknak: Norvég Civil Alap, Ökötárs Alapítvány, Visnyei Önkormányzat, Visnyei faluvédő és közművelődési Egyesület, Népbolt Debrecen (nepbolt.hu).

Az Édenkert Egyesület által szervezett tábor jellegét a következő példával érzékeltetném: Hasznosnak tekinthető-e az a gyümölcsjoghurt készítő tábor, melyben a kézműveskedni vágyók elé tesszük a joghurtot, és a lekvárt, mondván, ha ezt összekeverik, megszületik az öröm, melyben saját kézügyességük által hoztak létre valami finomat, és hasznosat. Ez is jó, de mi többet szeretnénk! Megfejjük a tehenet, a tejet leszűrjük, pasztörizáljuk, oltóval joghurtot készítünk, közben leszedjük a gyümölcsöt, lekvárt főzünk belőle, a többit már tudjátok.

Édenkert (érintetlen természet) Egyesület egy évig tartó program megvalósításába kezdett 2013. július2-án, melyben a gyapjú kézi feldolgozására nyílik lehetőség. A táborok lehetőséget biztosítanak a szakma elsajátításához, és az egészben való látásmód megéléséhez. És most jön a lényeg: mindehhez szükséges volt egy fonóház létrehozása, mely egész évben nyitva áll mindenki előtt,y a szervezett foglalkozásokon, táborokon, szakmai napokon, mesterekkel találkozzon, vagy csak kedvére kézműveskedjen, gyakoroljon, örömére részt vegyen a guzsalyason, családjával együtt.

Zselicszéplak a zselici tanyavilágban Visnyeszéplak élőfaluban található. 2013.aug. 16-21. gyapjútáborra invitálok minden érdeklődőt, aki végig szeretné kísérni a gyapjú útját a juhtól, a kész termékig, mindezt gépi segítség nélkül. Terveim szerint egymástól tanulnánk, hisz mindenki ért valamihez, de senki nem ért mindenhez. Mestereket is fogok hívni, akik segítségünkre lesznek. A tábort egyéb programokkal is színesíteni fogjuk. Gyerekeknek külön foglalkozás lesz, de tapasztalataik szerint ők előbb megtanulnak fonni, szőni, nemezelni.

Jelentkezni és kérdezni email-ban, vagy telefonon lehet feltenni. 30/ 421 55 95
Zselicszéplakot a környező falvakból lehet megközelíteni: Lipótfától kocsival 10 km. Bánya, Kadarkút Hedrehely, Visnye, Vásárosbéc, Magyarlukafa, Somogyhárságy, Kardosfa, Szilvásszentmárton, Patca, Szenna községekből gyalog, biciglivel, lóháton földes úton.

A “dzsí-pí-esz” kerülőúton vezet ide, ezért nem érdemes használni.

Még annyit, hogy ez egy családias tábor, ezért kérek mindenkit, érezze magát otthon a tanyámon!

Szeretettel: Bariska Gábor

Egy kis ízelítő a gyapjúról: http://harmat-cseppek.blogspot.hu/

 

Zselicszéplakon július 2-7

Szeretettel várok mindenkit (családokat, barátokat, ismerősöket, gyerekeket, fiatalokat), aki szeretné megismerni a gyapjú útját, feldolgozását.
Lehetőség nyílik a gyapjú kézi feldolgozásainak lépéseit megismerni, elsajátítani, gyakorolni.

Gyapjúnyírás
Mosás-szárítás
Kártolás
Fonás
Nemezelés
Szövés
Kötélverés

A tábor jellegű baráti tevékeny összejövetel, teljesen önköltséges.
A foglalkozásokat gyakorlott mesterek vezetik.
A fonást Füzes Zsuzsától tanulhatjuk meg. http://harmat-cseppek.blogspot.hu/

Érkezés július 2. kedd.
Reggeli 7-9
Délelőtti foglalkozás 9-12
Ebéd 12-14
Délutáni foglalkozás 14-18
Vacsora 18-20

Érdeklődés személyesen, telefonon, vagy e-mailben
Bariska Gábor 30 421 55 95

Kedves Barátom!

Ezt a levelet azért kapta, mert valaha, valamikor, valamilyen formában kapcsolatban voltunk, vagy szellemiségünk, világnézetünk, hitvilágunk hasonló. Ha továbbiakban nem szeretne levelet kapni tőlem, kérem jelölje “spam”-ként.
Hamarosan megújul a www.oko-falu.hu, ezért csak a legszükségesebb esetben fogok névre szóló levelet küldeni.

Emberhez méltó élet, csak embernek teremtett világban lehetséges.

Szeretettel:

Bariska Gábor

Kedves Barátom!
Amennyiben ezt a programot arra érdemesnek tartod, kérlek továbbítsd!

 

2013. október Kápolnásnyéki állami gondozott gyerekek táborozása Visnyeszéplakon

DSC_0016 DSC_0049 DSC_0058 DSC_0102 DSC_0109 DSC_0119 DSC_0152 DSC_0158 DSC_0161 DSC_0201 DSC_0202 DSC_0225 DSC_0262 másolata DSC_0284 DSC_0289