[bg]http://oko-falu.hu/wp-content/uploads/2015/07/várakozás-másolata.jpg[/bg]

 

Tervezünk további táborokat is, ezek időpontjait, és témáit később tesszük közzé, itt ebben az almenüben, az oldal tetején.

Széplaki úszás tábor

Úszásoktatást szervezünk 6-10 éves  gyerek számára.

Augusztus 3-8. hétfőtől szombatig, 9-11 óráig, Kaposvár Virágfürdő tanmedencéjében (vízmélység 1 m)

Egész napos napközi jellegű táborozásra, és bentlakásos táborozásra is van lehetőség. Az úszásoktatáson kívül nyílt vízi fürdőzés, és egyéb programok is lesznek.

Gyerektábort szervezünk.

Időpont: 2015. július 27-31-ig. Helyszín: Visnyeszéplak

Délelőtti foglalkozások: 9-13-ig, délutáni foglalkozások: 14-18-ig

Széplaki gyerektábor

Július 27-31. hétfőtől péntekig lesz az Önkormányzat és az Egyesület közös nyári gyerektábora.

A foglalkozások délelőtt 10-13 óráig, délután 15-18 óráig felnőtt felügyelet mellett lesznek. Hétfőn: de. játék Gabi bácsival, du. számháború, méta Krisztinával. Kedd: de. süteménysütés, bonbon dobozka készítés Annussal, du. pancsi-pancsi a Petörke tóban, gépkocsis szülői felajánlást várunk a falugondnoki kocsi mellé, indulás a faluháztól 14.30-kor. Szerda: de. csuhézás, kötélverés Zitával du. fonás szövés Judit nénivel. Csütörtök: de. csikószelídítés Gabi bácsival, du. vízicsúzdázás Vásárosbécen, fürdőruhát, törölközőt érdemes hozni, utazás szekéren Tuboly Lacival. Péntek: de. mesés játék, mesejáték Krisztinával, íjászat Mártonnal, du. Petörkézés, és bepillantás a Pál utcai fiúk próbájára, indulás a faluháztól 14.30-kor, gépkocsikra szükség lesz. Minden érdeklődőt várunk, a nagyon kicsik hozzák a szüleiket. Aki egész napra szeretne jönni, az az étkeztetést beszélje meg velünk, de egész hetes bentlakásra is van lehetőség.

 

Gyapjú és nemeztábor, Csikószelídítő lovastábor 

Egyenlőre két tábor hirdetünk, melyek párhuzamosan működnek, hogy a pihenni, munkálkodni érkező családok különböző érdeklődésű tagjai együtt nyaralhassanak. A tábor nincs korhoz kötve, várunk családokat, gyerekeket, egyedülállókat, nyugdíjasokat.

8. Gyapjú és nemez tábor: 2015. július  14-19-ig keddtől péntekig. 

6.Csikószelídítő lovas tábor 2015. július 14-19-ig keddtől vasárnapig

Sátorban, pajtában, a szabad ég alatt, a vár kilátó részében, és pihe-puha ágyban is lehet aludni. A tábor teljesen önköltséges,  A helyi Önkormányzat és az Édenkert Egyesület közös szervezésében jön létre. Egyéb támogatást nem kapunk, így az alábbi árakat kell figyelembe venni. Az étkezést a lehetőségekhez mérten helyi gazdák által kínált biotermékekből igyekszünk megoldani. Lesz vegetáriánus, és gluténmentes étrend is.

Amennyiben a táborok érdeklik, kérem, válaszoljon a következő kérdésekre, és küldje el a bariskagabor@gmail.com címre.

- melyik időpont lenne alkalmas (a július 13-19-én kívül):

- kik jönnétek, életkor megjelöléssel:

- hány napra:

- milyen étkezést, és szállást terveznek:

- honnét jönnek:

- telekocsi szervezhető e az utazással kapcsolatban:

- milyen egyéb igények, kérdések vannak:

- mely kézműves foglalkozásokban, vagy egyéb programokban  (játszóház, sport, tánctanítás, stb) tudnátok segíteni:

- játszol-e valamilyen hangszeren, amit egy rövid kis házi koncert keretén belül bemutatnál a többieknek, vagy az esti táncházban húznád-e  a talpalávalót:

- telefonszám, skype cím, a későbbi egyeztetések érdekében:

A csikószelídítő táborban hucul lovak vannak.

A hucul ló önálló fajta, magassága 130-145 cm között ingadozik. A közhiedelemmel ellentétben mind lépése mind ügetése haladós, s vágtában is nagy könnyedséggel eléri a 38 km/órás sebességet. Munkakészsége minden tekintetben kiváló. Nagy erőkifejtésre képes, mind vonóerő mind teherhordás tekintetében. Szívóssága páratlan. Hegyi terepen is biztos járású. Előbb említett tulajdonságaira jó példa, hogy két hucul XVIII. századi postakocsi elé fogva három nap alatt teljesítette a Kazincbarcika-Regetow Kb. (200 km) távot, azaz átkeltek a Kárpátokon, anélkül, hogy a kondíciójuk romlott volna. Kitartásának köszönhetően mind gyermekek, mind felnőttek számára ideális társ, mind hobbi lóként, mind versenytársként. A gyerekek néha nem teljesen egyértelmű jeleire is kedvvel reagál, s az erősebb testalkatú felnőtteket is tempósan viszi, ha arra kérik. A ridegtartást jól viseli, sőt igényli is. A Kárpátok környezeti hatása alatt kialakult kistermetűfajta igénytelen és kitűnő kondíciótartó, ezért az év legnagyobb részében istálló nélkül is tartható. A nagy hidegben is elegendő számára egy egyszerű fészer épület. Gondozásra, takarmányozásra sem igényes, szerény takarmányozás mellet is megőrzi kondícióját. A hucul minden típusú legelőn legel, nem válogatós, egyenletesen legel. Tartásának gazdaságossága egyrészt igénytelenségéből ered, másrészt abból, hogy testtömegéhez viszonyított takarmányigénye kisebb, mint a többi lófajtáé. Jól tenyészthető. Hegyi lófajtaként kiválóan alkalmas hegyi területek kihasználására.

Visnye község Önkormányzata, és az Édenkert Egyesület közös szervezésében, a gyapjúművesség fortélyait, szépségét mutatjuk be, kézműves foglalkozások keretében. Az előző években a fonásra tettük a hangsúlyt, idén a nemezelésre.  Az érdeklődők betekinthetnek a gyapjúfeldolgozás teljes egészébe:

Gyapjúnyírás (kirándulás az Önkormányzat  juhnyájához, beszélgetés a juhászokkal)

Gyapjúmosás (a különböző mosási technikák bemutatása)

Gyapjúfestés (festőnövényekkel, vegyi festékkel, festőnövény gyűjtés)

Farkasolás (mint amikor a farkas széttépi a bárányt)

Kártolás (kézi és gépi kártolás)

Fonás (kézi orsóval, rokkán, és elektromos rokkán.

Szövés (szövőkereten, szövőállványon, szövőszéken)

Kötélverés (kézi kötélverő masinán)

Ványolás (cserge, tutyi, stb)

Nemezelés (hagyományos, és modern technikák, tűnemezelés)

Hajnalban: kenyérsütés.

Napközben: gyerek játszóház, íjászat, kirándulás, meseház, ismerkedés az öko-falu életével

Esténként: népzenei mulatság, kürtöskalács, és szalonnasütés, baráti találkozók.

Éjszaka: alvás.

Tábori napirend:

reggeli 8-9-ig

délelőtti foglalkozások 9-13-ig

ebéd 13-14-ig

délutáni foglalkozások 14-18-ig

vacsora 18-19

A gyapjú táborral párhuzamosan csilószelídítő tábort tartunk. Ide várjuk azokat, akik a lovak életét szeretnék megismerni, és segíteni akarnak a csikók megszelídítésében.

 

Csikószelídítő tábor:

Kaszálás, szénacsinálás, lovak ápolása, gondozása, a ménes életének megismerése, ridegtartás, körmölés,  gyógy patkolókovács munkája, lovak vezetése, irányítása, munkára fogása, ló és csikószelídítés.

Amennyiben ezt a programot arra érdemesnek tartja, kérem, továbbítsa!

Szeretettel várom érdeklődő megkeresésüket!

Bariska Gábor

telefon: 30 421 55 95

e-mail: bariskagabor@gmail.com