Jurtaépítő tábor

február 13 -18

március 13 -18

május 3 – 7

június 26 – 30

A nomád népek nemez jurtája a Kárpátmedence időjárását nem szereti.  A kényszer megoldások sem vezetnek hosszútávon eredményre. A nemez, ha egyáltalán belekerül, hamar nyirkosodik, penészedik, az alja gyakran semmivé válik. Hazánkban a felállított jurták java állandó helyen van, de évente szétszedik, mintha vándorolnának, majd újra összerakják kitisztítva, felújítva. Egy jobb minőségű 5-6 m átmérőjű jurta 600 ezer Ft-ba kerül. Mi a vonzó a jurtában? Kör alakú, Viszonylag olcsó (bár ezen lehet vitatkozni). Gyorsan, önerőből elkészíthető.  Bármikor odébb lehet vinni. Nagyon autentikus. Jó benne élni.

A jurtában lakó népek a helyben fellelhető anyagokból (minimális fa, és gyapjú) évezredeken át fennmaradt technológiával a mai napig el tudja készíteni lakhelyét. Jurtaépítő táborainkba arra keressük a választ gyakorlati szemszögből, hogy mi is képesek vagyunk-e ugyan erre? Tudunk-e helyben fellelhető anyagokból, a helyi időjárási viszonyoknak, a mai komfortigényeknek megfelelő, időálló kör alakú lakhelyet készíteni?

Csikószelídítő tábor

február 25 – március 10.

május 10 – 14.

június 19 – 25.

A csikók születése nagy öröm, és egyben nagy felelősség is. Első táborunkban a csikószületés várása, és az ezzel kapcsolatos teendők. Majd a megszületett csikók első percei, és első napjai.

Következő táborainkban megszelídítjük a csikókat. Bővebben:

http://oko-falu.hu/csikoszelidito/

Folyamatosan minden héten szerdától vasárnapig

Életmód tábor az önellátás, önfenntartás jegyében. Élet a tanyán:

Faművesség, öko-építészet, gyapjúfeldolgozás, állattartás (kecskefejés), sajtkészítés, kenyér, rétes, és kürtőskalács sütés, bio-kertészkedés, gyümölcsészet, kaszálás, öngyógyítás. Vagyis minden, ami az életben maradáshoz szükséges. Honnét kapjuk a vizet? Kútásás. Szennyvízkezelés. Lótartás, csikószelídítés.
Folyamatosan a táborokban, vagy a táborokon kívül

Kézi kaszálás

   Fenntartható fejlődés, önellátás, környezetvédelem. A kézi kaszálás kezd kiszorulni az emberi tudatból.

Ennek egy okát látom. Van választási lehetőség. Motoros fűkasza, kaszálógépek végtelen sora, fűnyírók. Miközben egy valamirevaló motoros fűkasza 200 ezer Ft, folyamatosan szervizelni kell, olaj és benzin kell bele, büdös, hangos, nehéz, addig a kézi kasza pár ezer forintból elkészíthető.

A kézi kaszálás előtérbe helyezése, a motoros fűkaszával szemben.

Gyakorlati bemutató, és előadás előzetes egyeztetés alapján egy embernek is, bármikor.

Várjuk az önellátásra berendezkedett, vagy berendezkedni szándékozó embereket, valamint minden környezetvédőt, aki nem szereti a fűnyíró, és motoros fűkasza hangját, és aggasztja azok környezeti terhelése.

   Kézműves foglalkozás: A kasza előkészítése, kalapálása, fenése, kaszanyél készítése, beállítása. Kaszálási technikák. A kaszálás elsajátítása, gyakorlása. A levágott fű kezelése, szénacsinálás, mulcsozás.

Hamar elfáradsz, fáj a hátad, feltöri a kasza a tenyered, a fű ott maradt ahol eddig is volt, semmi örömöd nem leled a kaszálásban. Ez mind nem véletlen, rossz a kaszád. Vagyis életlen, nincs rendesen kikalapálva, nem megfelelő a nyél hossza, nincs kisúlyozva, rossz helyen van a bankó, rossz a penge dőlésszöge, nem jól rögzítetted a pengét a nyélhez. Jó kaszával a bárki tud kaszálni, rosszal senki.