[bg]http://oko-falu.hu/wp-content/uploads/2014/01/DSCN5622.jpg[/bg]

A Fonóház szakmai támogatója:        Füzes Zsuzsanna        logo 360          www.harmat-cseppek.blogspot.hu

Az Édenkert Egyesület 2013 január 1-től új programsorozatot indított. Projektünk célja, a természetes anyagok megmunkálásának népszerűsítése, mely a hagyományokra épül, a fenntarthatósághoz illeszkedik, és a környezet védelmét tartja szem előtt.

Szeretnénk elérni, hogy a vidéki ember ne alkalmazotti lét kialakításában gondolkozzon, hanem az önellátó-önfenntartó életmódját valamilyen otthon, kis közösségben végezhető gazdasági tevékenységre építse.

Szeretnénk elérni, hogy a felnövő új generáció, és az ambiciózus felnőttek, képesek legyenek az önállóságra, önálló munkavégzésre, örömüket leljék megélhetésüket is biztosító tevékenységük megvalósításában.

A városokban célratörő, részfeladatra alkalmas munkaerőt keresnek, míg vidéken azok érvényesülnek, akik több mindenhez értenek, sokoldalúak, és folyamatában látnak dolgokat. Ennek oka, hogy a vidék nem specializálódott annyira, és a települések is ritkábban lakottak. A mai iskolarendszer felépítése a város, a globalizált világ kiszolgálására épül. Az iskolából kikerülő fiatalok jól képzettek, lexikális tudásuk kimagasló, tájékozottságuk a világban, az irodalomban, művészetekben jó, egyénileg szakosodott területükön, helytállnak. A problémát az adja, hogy a képességeikkel egy gépesített, jól szervezett városi léten kívül nehézen találnak megélhetést. Az önállóvá válás összetett dolog, egyfajta magabiztosságot, kreativitást, egységben való látásmódot, gondolkodásmódot kíván.

Célunkat, kis lépésekben kívánjuk megvalósítani, a különböző, vidékünkön fellelhető erőforrásokra építhető tevékenységek készségszintű ismereteinek átadásával. Programsorozatunkban különböző anyagokkal fogunk dolgozni. Terveinkben a következő anyagok megmunkálása, előállítása, termelése, feldolgozása szerepel: agyag, fa, fém, nád, bőr, gyapjú, gyógynövények, zöldség, gyümölcs, gabona. Első körben a választás a gyapjúra esett, mert az önkormányzat a Start munkaprogram keretén belül juhnyájat vásárolt, de a megtermelt gyapjú mellé a helyi feldolgozóipar nem áll rendelkezésre.

A gyapjúhoz, mint megújuló, helyben megtermelt nyersanyaghoz kapcsolódó programunk egy éves. 2013. augusztus 1-től 2014. július 31-ig tart.

Eközben ötször tartunk tábort. (2013.08.16-21; 2014.04.29.-05.04; 2014.07.01.-06; 2014. 07. 15-20; 2014. 07. 29-08.03.)

Az egész évben nyitva tartó Fonóház (gyapjú műhely) várja az érdeklődőket. Az egy hetes táborok alatt elsajátított tudást, élményt, otthoni környezetben, és az egyesület által biztosított helyen, és eszközökkel tovább lehet mélyíteni.

Egy-egy tábor alkalmával, több mesterrel lehet találkozni, akik a gyapjúfeldolgozás valamely ágának kiválóságai. A résztvevők összességében elejétől végig ráláthatnak ennek az iparágnak minden részletére. Saját tapasztalatból élhetik meg, a gyapjú sokszínűségét, és felhasználásának variációját. Az itt megszerzett tudás, szemlélet, más anyaggal való találkozáskor is hasznos lehet, hisz a séma ugyan az. Nem bizonyos részfeladat ellátása mélyül el, hanem az egységben való látásmód, és a gyakorlati megvalósítás az első érintéstől a végtermékig. A cél, hogy a megélhetést biztosító tevékenységekhez, készség szinten értsenek a programban résztvevők.

Rövidtávú célunk a gyapjúfeldolgozás teljes folyamatának és tágabb vertikumának megismertetése gyermekeinkkel, illetve szüleikkel, és bármely más érdeklődővel.

IMG_4873 IMG_4878 IMG_4879 IMG_4891 IMG_4894 IMG_4899 IMG_4903 IMG_4964 IMG_4968 IMG_4970 IMG_4978 IMG_4979 IMG_4983 IMG_4861