[bg]http://oko-falu.hu/wp-content/uploads/2014/02/9_s.jpeg[/bg]

“Hobbit házak”

Megkérdeztem Sziklai Ákos Bárdudvarnoki építészt.

Kedves Ákos!

Ezt én is meg tudom csinálni, még ötletem is lenne hozzá, de Te ebben jobb vagy. Lenne kedved egy két vázlatot készíteni?

http://kurir.hu/furcsa/6419-haz-53-ezerert

//www.erdekesvilag.hu/53-ezer-forintbol-epult-haz/

Szia!

Nekem is nagyon tetszenek a “hobbit házak”. nagyon népszerű volt pl. ez nemrég:
http://nemzetakarata.blogspot.hu/2012/09/csaladi-haz-egymillio-forintbol-es.html
irigykedtem is, hogy máshol lazábban lehet építési engedélyt szerezni, de nem biztos, hogy így van. Idézem:
A berendezésre Hague és felesége Megan Williams 15 ezer fontot – bő 5 millió forintot – költött. Most egész munkájukat az elbontás veszélye fenyegeti, mivel előzetesen nem kértek építési engedélyt. A hatóság hivatalos megfogalmazása szerint pedig az építmény “károsítja a környék vidéki jellegét” – jóllehet tökéletesen belesimul környezetébe.
Persze nem kell engedély, csak ne találják meg. Marad az erdő, ahova nem lát a google earth, meg egyéb megfigyelő program. (Pár éven belülre ígérik a teljes feltérképezést és a műholdas hatósági megfigyelést. Ezt a kamara jogásza mondta.)
Épületbe beépíteni tartósan csak olyan anyagot szabad, amelynek van ÉME-engedélye (elvileg). ….és elvileg ilyen pl. az alapok közötti feltöltés is, szóval oda is csak minősített homokot, vagy sódert lehetne betenni… (elvileg) Ezekben a házakban csak a szögnek van ilyenje….
Még egy gondolat: Ezek a házak attól olcsók, hogy nem számolja senki sem a munkáját és az idejét. Az általad küldött 53 E Ft-os házban csak a tetőfedés több százezer, aztán jönnek az üvegek különleges formára vágva, a padló stb. Szóval jó pár milla egy ilyen ház is. Felelőtlenség -újságírós- egy ilyen háznál 53 E Ft-ról beszélni. Csak az üzemanyag többe került amivel az anyagokat összegyűjtötte a gazda. “Belerakta a sok pénzt, de észre sem vette, mert van neki bőven” eset ez (is).
Manapság a bejelentett építkezéseket gyakran és majdnem biztos hogy legalább egyszer ellenőrzik, és akkor kérhetik az összes papírt. A magánépítkezések száma a tizedére csökkent, az ellenőrző hatóság a duplájára nőtt. (Cudar világ jött el: börtön tudat: vagy rabtartó vagy, és így magad is rab, vagy egyszerűen csak rab. persze erről mit sem tudsz. A fortélyos félelem tompa butaságra változott. Annyira agymosottak lettünk, hogy önmagunkról sem gondolkozunk.)
Egy ilyen házat nem lehet lerajzolni, pont ez tetszik benne. Az esetlegesség, az improvizáció és kreativitás. Gondolatokat, anyagokat szerkesztési elveket, stb. meg lehet fogalmazni, de lerajzolni legfeljebb csak ködszerűen lehet. Egyébként ezért sem lehet rá építési engedélyt kérni. A “világ” nem így van berendezve. Arra nem kapsz engedélyt, hogy szabadon kreálj. Előbb mondd meg mit szeretnél és majd mi megmondjuk hogy csinálhatod-e. Egy a lényeg, ne változtass! Kövess egy engedélyt. Hajts végre! Ha megfigyeled a pályázati rendszer sem a pénzek szétosztásáról szól, hanem elsősorban agymosás, és beszoktatás az irreális dolgok rendszerébe, hogy már semmin se csodálkozz, csak bambulj és bólogass. Persze egyéb “jó” tulajdonságok is kifejlődnek a pályázati rendszer hozadékaként: Lehet az urak asztaláról potyogó morzsákon marakodni…
Üdv.:Ákos

 

Kedves Ákos! Nagyon jó, hogy összefoglaltad, nagy könnyebbség ez nekem.

Annyival szerencsésebb vagy, hogy neked van időd levelet írni.

Szóval kell lenni valami kiskapunak.  Építész tábor! Alkotó műhely! Kreatív tanulmányházak! Skanzen! Kérlek találj valami megoldást!

 

Szia!   Igen, én is azt gondolom, ha alkotótábor épít “építményt”, akkor az más,(nem mindegy mit épít, vagy mennyi időre) de ha már helyiség is van, hát akkor necces, illetve csodálkoznék, ha lehetne bármit. Szeretnék a közeljövőben alkotótábor félét itt Bárdon építészekkel… még nem volt idő vele foglalkozni…..marad a vágy.    Üdv.:Ákos

 

Nem lehetne az alkotótábor Széplakon nálam? Szállás-étkezés megoldható, építőanyagot, szerszámokat biztosítok, stb. Persze egyeztetés alapján.   Konkrét feladat öt hektár birtok rendezése, élő öko-skanzen kialakítása..

9_s