[bg]http://oko-falu.hu/wp-content/uploads/2014/02/21-másolata.jpg[/bg]

 

Oroszlán talpából a tüskét

Ki meri kivenni? Van úgy, hogy némely emberben annyi a tüske, ha mind kihúznánk, menten elvérezne.

 

Bál a Savoyban

Ez a címe annak a darabnak, amit harmadjára néztünk meg idén a Kaposvári Csiky Gergely Színházban. Óriási meglepetés, állíthatom világszínvonal. Szinte mindent kiemelhetnék, a díszletet, jelmezt, koreográfiát, zenekart, dramaturgiát. Mégis, csak egyetlen dolgot említenék. Az eddig látott darabok harmadosztályú, silány ripacskodó teljesítményt nyújtó színészeit mintha kicserélték volna.

Minden tisztelet és dicsőség a rendezőnek, akinek sikerült a tehetségeket felszínre hozni.

Aki csak teheti járjon színházba, hisz az ország legjobb színháza, legalábbis ezen darab erejéig, itt van egy karnyújtásnyira. Operett, de nem kell megijedni, minden várakozáson felüli élmény.

Rendező-koreográfus: Bozsik Yvette  yvettebozsik.com/bal-a-savoyban 

 

Pál utcai fiúk

A faluszínház előadásán 5 széplaki család is ott ült a nézőtéren. A következő és egyben utolsó előadás aug. 20-án este 8 órakor lesz. Tudom, hogy ez egybe esik a széplaki mulatsággal, mégsem állhatom meg, hogy néhány elismerő szó mellett ne hívjam azokat, akik még nem látták. A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regénye. Több alkalommal vitték már színre, és kétszer nagyjátékfilmet is készítettek a regény alapján. Varga Zsuzsa Jászi Mari díjas színésznő rendezése, megközelítése, kicsiknek, és nagyoknak egyaránt felemelő érzés. Az előadás könnyed, fordulatos, izgalmas, megható azok számára is, akik kívülről fújják a történetet. A szereplők (mind gyerekek) tökéletesen átélik a kort (mely  ”időtlen”), a mondanivaló súlyát. Szinte csodálatos, hogy mindenki főszereplő. Valójában ez egy fiús darab, mégsem feltűnő, hogy sok a lány szereplő. A gyerekek Bárdudvarnokról, és Visnyeszéplakról valók, a rengeteg szülői segítségnek köszönhetően igazi nagy színpadi előadásnak lehetünk tanúi. Az eladást gyönyörű élő zene kíséri, a zenekar, és énekkar tagjai a helybeli szülők, és gyerekek. A díszletet a gyerekek kivetített rajzai színesítik. A színpadon úgy változnak a helyszínek, és események, hogy filmes technikával sem lehetne jobban megoldani. Az előadás tökéletes. Minden szereplő hősnek érezheti magát, a nézők bármelyik szereplővel azonosulhatnak, izgulhatnak értük, nevethetnek, sírhatnak kedvükre. Nem tudom mennyi munkát és pénzt áldoztak a létrehozók, de az előadás ingyenes, és adományt se gyűjtenek. Kedves Zsuzsa! Köszönet mindenért. Köszönet azért, hogy a gyerekeinket az elmúlt évek alatt, az általad rendezett János Vitéz, Ludas Matyi, Egri csillagok, Légy jó mindhalálig színdarabok által idáig vezetted. Köszönet azért, az önfeláldozó munkáért, aminek mi az édes gyümölcsét élvezhettük. Köszönöm.

Az előadásról készült riportot a Géniuszban (22.perctől) tekinthetik meg: http://kapos.hu/videok/geniusz_kulturalis_magazin/2015-08-26/geniusz_kulturalis_magazin_2015_augusztus_26.html

 

Aranyi László levele

“Bő másfél évtizeddel az előzőt követően, ismét nekifogtam egy szociológiai tanulmány megírásának. Úgy érzem, ebben a témában és ilyen formában tükrözni kell korunkat. Ha pedig a tükörkép torz, az nem a tükör hibája… A jelenkori ember útkereséseiről szól, s azokról, akik ezzel visszaélnek,…”

A hit rendkívül erős tud lenni, miként a tévhit is (placebo-hatás). Vajon mi készteti az embereket arra, hogy a valóságtól teljesen eltávolodva, vakon, hamis képzetekben, fantazmagóriákban higgyenek? Vajon miért adják fel embertársaink valóság-érzékelésüket, a valóság érzékelése utáni vágyukat, s kezdenek el követni – olykor – teljesen tébolyult eszméket? Miként lehetséges az, hogy az atom- és űrkorszak embere időnként teljes egészében feladja gondolkodását, s veti alá magát egy bizonyítatlan és bizonyíthatatlan hitrendszernek? Sőt, olykor még az életét is képes érte adni! Az ember sokszor már a saját szemének sem mer hinni, mert egy eszme a markában tartja. Csodálatosan kifinomult műszereink vannak. Miért hamisítják meg a mérési eredményeiket? Van szabadulás az ilyen helyzetből? Van megoldás? Mi a megoldás? „Azok, akik egyenjogúságot és igazságot követelnek, mindig gyengébbek; míg az erősebbeket ezek a dolgok nem nyugtalanítják.” – Arisztotelész

 

Lucaszék

Szeretném figyelmetekbe ajánlani a magyarságismereti, művelődéstörténeti, sőt még a Luca keresztnév
jelentését is gazdagító könyvet Luca-Karácsony-Újesztendő idején.
Köszönettel és üdvözlettel:
Hintalan László

 

Könyv ajánló

Megjelent az ” Őrség és Göcsej hagyományos almafajtái” c. nagyon igényes kivitelű könyv, sok színes fotóval. Talán a legjobb munka, ami tájfajtás témában valaha készült. Hoztunk bizományba jó párat, nálam megvehető: 2850 Ft/példányonként (aki a gyümölcsész hálót szeretné támogatni, annak 3000 Ft).
http://zaol.hu/zalaegerszeg/osi-almafak-konyve-1666659

A természetnek nincs szüksége

A természetnek minden élőlényre szüksége van, kivéve az emberre. Naponta pusztulnak el, tűnnek el a Föld színéről fajok. Ez mind mind nagyon fájdalmasan érinti a Földet, mi emberek pedig szemrebbenés nélkül tudomást sem veszünk róla, pedig a Földnek minden élőlényre szüksége van, kivéve egyre, az emberre. Nekünk örülnünk kellene, hogy a Föld megtűr a hátán, miközben az ökoszisztéma fenntartásában semmi szerepünk nincs. Nélkülünk a Föld maga lenne a paradicsom minden élő számára anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Az Ősi Ember is ennek a tökéletes egyensúlynak volt a része mindaddig, míg rá nem ébredt erre. Azóta nem Isteni boldogság tölti el, hanem ördögi elégedetlenség. A Föld mégis türelmes velünk, vagy az is lehet, hogy csak tehetetlen a telhetetlenekkel szemben. Természetesen, aki e sorokat olvassa, arra nem vonatkoznak ezek a gondolatok, vagyis a jelen lévők mindig kivételek.

Vajon mit akart ezzel mondani?

Czakó Gábor Kossuth-díjas író, publicista, képzőművész, a magyar katolikus újságíróképzés megszervezője

„Európa műszaki-tudományos fölénye folytán katonailag ugyan még igen erős, de a társadalma szemlátomást bomlik. A helyi elit rombolja! A család eltűnőben, a gyermekek fogynak. A vallás és a hit alig pislákol: gúnyolják, sőt üldözik, ezáltal a szellemi élet elsorvad, a kultúra kérészötletek – izmusok – porvihara. Közgondolkodása és az azt vezénylő liberális sajtója serkenti az önemésztő folyamatokat, csakúgy az oktatási rendszere is. A család helyett az egyneműek „házassága” pártolandó, a természetes családért küzdeni illiberális eretnekség, az egyház reakciós, a nemzet elavult.”

 

Böjte Csaba levele

 „Szegénység van?! Hatalmas bűn fogja a világunkat maga alá temetni, mert gyermekeinket, fiataljainkat nem tanítjuk meg megélni, gazdálkodni! Mindenkit parancsszóra beterelnek az iskolába, ahol elvont igazságokkal reggeltől estig lefoglalják őket! Bűnös nagyravágyással mindenkiből értelmiségit akarnak nevelni, és közben a reális élettől elszakadnak a felnövekvő generációk! Lehet, hogy nem lehet jó árban értékesíteni a húst, a tojást, a tejet, de hány szegény családnál jártam, hol mindenki dohányzik, issza a kávét és várják a segélyt! Mennyivel másképp néznének a falvaink, ha legalább a munkanélküli réteget megtanítanák szépen, játszva gazdálkodni, megtermelni a saját mindennapi betevő ételét! Friss, finom, egészséges táplálék mellett mennyivel kevesebb orvosság fogyna, s mennyivel több jókedv, kacagás lenne a tisztességes, jól végzett munka után, az emberhez méltó sikerélmények láttán?!”

Böjte Csaba levele

Igen, választani, dönteni e két lehetőség között nem merek, mert szerintem befogadni feltétel nélkül nem lehet, de véres erőszakkal elűzni sem szabad ezeket az embereket… Egy harmadik utat javasolnák. Ismerős, hogy 1956 után Ausztriában, nyugaton, a magyar menekültek számára befogadó lágerek létesültek, ahol nem csak a nyelvet, de az együttélés szabályait is meg lehetett tanulni. Aki erre hajlandó, azt be lehet fogadni, aki erre nem, azt haza kell toloncolni!

Az autó vezetéshez szükséges hajtási engedélyt sem lehet erőszakkal megszerezni; megvannak a minimumok, amit egy autót vezetni akaró embernek el kell sajátítani, és ha arról eredményesen levizsgázik, akkor kiengedhető a közutakra. Hajtási engedély nélkül, aki kiengedi a forgalomba az embereket, az potenciális gyilkos!

Gondolom, hogy azok, akik közénk jönnek, a káosz elöl menekülnek, egészen biztos, hogy megértenék, hogy egy oktatási, nevelési központ az ő és az ő gyermekeik érdekében is van. Nem szeretnénk, ha velük együtt a káosz, az anarchia is átcsapna Európába!

Megtapasztaltam, hogy az elvadult utcára került gyerek nagyon goromba, gonosz tud lenni, és ha az ember őket elűzi, akkor nagyon kegyetlenekké válnak, de ha befogadom, és szépen megfürdetem, megetetem, majd iskolába viszem megnyugszik, és megérti, hogy mindaz mit neki meg kell tanulnia az az ő javát szolgálja. Hihetetlen gyorsan fel tudnak zárkózni ezek a gyermekek, és azt látom, hogy az „elveszett gyermek”, aki a társadalom számára probléma volt, a képzés által a társadalom gondjaira válasz lesz! Igen, bátran állítom, hogy képzés, nevelés által ajándékká, áldássá válik az árva gyermek!

Tisztelettel javaslom a kormányainknak, hogy sürgősen hozzák létre az Európai Akadémiát, egy olyan képzési központot, amely felkészíti a bevándorlókat a békés együttélésre. Itt az idő, hogy hitünkről, keresztény értékeinkről alázattal tanúságot tegyünk! A politikusoknak is, de az egyházainknak is meg kell érteniük, hogy lejárt az az idő, mikor fényes lakásokból bölcs tanításokat mondogathattak.

Ki kell lépni Mesterünk, Jézus Krisztus útjára, és meg kell győzzük az embereket, hogy Isten parancsainak megtartása nélkül életünk káoszba, pusztulásba torkol! Ha ezt nem merjük felvállalni, nem tudjuk az embereket szeretettel, szeretetre nevelni akkor a történelem, mind fölösleges kacatokat a süllyesztőbe küld! Több mint húsz éve árva gyermekeket nevelek, megtapasztaltam, hogy Isten selejtet nem teremt, ezért most is hiszem, hogy van jó megoldás!

Európa vizsgázik, esélyünk van, hogy eredményesen letegyük ezt a vizsgát, és még erősebb, szebb legyen a világunk, de azt is tudni kell, ha ezt a vizsgát Európa elbukja, akkor a békés létünket is elbukhatjuk!

Hiszek a szeretet végső győzelmében, Csaba t.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes üzenete

„Ne a múzeumokban őrizzük népünk évezredes tapasztalatának kincseit, hanem vigyük tovább azt az életet, mely fenntartható a hegyeink között.”

 

Böjte Csaba levele

„Én nem a bevándorlóktól féltem Európát, hanem a lagymatag keresztényektől. Az a természet rendje, hogy az a népcsoport, amely vegetál, amely nem alkalmas rá, hogy az életet továbbvigye, elsorvad, kihal, lehúzzák a lefolyón, és a helyüket elfoglalják azok a népek, amelyekben van életerő, lendület, bátorság. Teherbe ejtik feleségüket, csobogó élet veszi őket körül. A mai Európa langyos állóvíz, ahol sok ember egyik legfőbb gondja a fogyókúra, az alakformálás és értéktelen, csillogó kacatok gyűjtése, a testet, lelket megrontó élvezetek utáni hajsza. A Jóisten, úgy látom, a migrációs kérdéssel egy jó nagy fakanalat ragadott, és elkezdte kavarni ezt a hatalmas fazekat. Isten azt szeretné, hogy térjünk észhez, térjünk meg, különben elveszünk. Ne magunkra aggatott címkékkel jelezzük, miben hiszünk, hanem legyen gerincünk, jól definiált értékeink, amelyekhez tartjuk magunkat. Ne nyafogjunk, hogy de nehéz a feladat, hanem küzdjünk. A focicsapat sem siránkozhat, ha erős az ellenfél, hogy jaj, összeesküdtek ellenünk, tervet eszeltek ki, hogyan győzzenek le bennünket! Küzdeniük kell, megfogalmazni saját elméletüket, hogyan nyerhetik meg a meccset! Az most a kérdés, káoszba süllyedt harmadik világ lesz-e Európából, vagy a tolerancia, a becsületes munka, a párbeszéd útján mi leszünk képesek segítő kezet nyújtani, hogy mindenütt megteremtődjön egy rendezett, békés világ. Nem lehet folyamatosan félrevert harangok zajában élni, ezért nyugtassuk meg magunkat, s arra összpontosítsuk erőinket, ami a feladatunk. Jókedvvel, örömmel, gyermekekkel töltsük meg a Kárpát-medencét, mert az ország mindig azé lesz, aki élettel, gyermekkel tölti meg. Ha nem lesz gyermek, a légüres teret a máshonnan jövő emberek töltik be. A demográfiai kérdés az egyik legfontosabb a Kárpát-medencében. Ha ezt nem tudja népünk megoldani, legördül számunkra a függöny.”

 

Ha eddig még nem voltál eléggé motivált,

hogy arabul kezdj el tanulni. Sokféle hírt, eseményt lehetne közétenni, ami a lakosság érdekeit, tájékoztatását szolgálná, aki keres, az talál. Én ezt találtam: youtube.com/watch?v=GeCX9ifQ7ZM

 

A kéknyelv–betegség (bluetongue)

 Fertőző vírusos állatbetegség, mely a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, vadon élő kérődzők) támadja meg. Somogy megyében Kadarkút, Nikla, Hedrehely, Visnye, Mernye falvakban találtak fertőzött állatokat a 2015 októberében vett vérminták laboratóriumi vizsgálata alapján. A betegség lázzal, fokozott nyálképződéssel jár, és mivel a vírus vérereket károsítja, ezért az ajkak és a nyelv ödémássá válhat, ettől alakul ki a kékes színű nyelv. Egyéb állatokra és az emberre a vírus nem veszélyes, emberi megbetegedést nem okoz. A kéknyelv-betegséget terjesztő vírus az emberi egészségre ártalmatlan. Az emberre az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt. A vírus az érfalakat károsítja, emiatt a megbetegedett állatokban vizenyő, vérzés, nyálkahártya kifekélyesedés alakulhat ki különböző testrészeken. A klinikai tünetek általában a fertőzés után 3-7 nappal jelentkeznek, az állatok lázasak, bágyadtak. Orrfolyás, kötőhártya-gyulladás gyakran megfigyelhető. A fej, a fültő, az áll alatti és nyaki területek bőr alatti területe vizenyőssé válhat. Az állatok a nyálzás mellett gyakran kiöltik nyelvüket, mely fokozatosan megduzzad és a kialakuló vérkeringési zavar miatt kékké színeződik. A száj nyálkahártyán fekélyes, elhalt területek alakulhatnak ki. A lábvégek szintén vizenyőssé válhatnak és itt is kialakulhatnak fekélyes területek. Juhokban általában súlyosabbak a tünetek. A szarvasmarhák kevésbé érzékenyek, a kecskék és a vadon élő kérődzők többnyire tünetmentesen vészelik át a betegséget, melyet a kéknyelv-betegség vírus (BTV,) okoz. A Bluetongue virust kizárólag a törpeszúnyogok terjesztik. A szúnyogok a fertőzött állatok vérével táplálkozva fertőződnek, majd 6-8 nap után a nyálmirigyükben elszaporodó vírusokat a csípés során továbbadják a fogékony állatoknak. Állatok közti közvetlen kontaktus révén, illetve egyéb úton a fertőzés nem terjed.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást

a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal lehet felmondani. Az évforduló a 2010 előtt vásárolt járművek esetében egységesen január 1. (tehát legkésőbb december 1-én lehet felmondani), a 2010-ben vagy utána vásároltaknál pedig a KGFB-szerződés életbelépésének naptári dátuma. Fontos tudni, hogy ez a dátum nem a felmondáson szereplő dátumot, vagy pl. a postára adás dátumát jelenti, hanem azt a napot, amikor a felmondólevél a biztosítóhoz igazolhatóan beérkezett – nem érdemes tehát az utolsó pillanatokra hagyni. Mindenféleképpen meg kell őrizni az ajánlott levél blankettáját, a visszaérkezett tértivevényt, a fax visszaigazolóját, vagy az ügyfélszolgálaton történt átvétel igazolását. A felmondás csak írásban történhet, a felmondólevélnek pedig tartalmaznia kell a szerződő és a jármű alapvető azonosító adatait, valamint a felmondani kívánt szerződés számát, ill. a kötvényszámot.

Ha vonattal, vagy a Volán járataival utazol…

A nagycsaládosoknak komoly kedvezményt jelent, hogy a MÁV és a VOLÁN járatain 90%-os kedvezményt kapnak a menetjegy árából, ha legalább egy szülő és legalább három, a szülő saját háztartásában nevelt gyermeke együtt utazik. Így töredékét kell csak kifizetni az egyébként egyre drágább utazási költségnek. A Volán járatain belső szabályzat (is) utasítja a munkavállalókat, hogy a nagycsaládos kedvezménnyel utazóktól az alábbi igazolványokat kérjék el az utazás megkezdése előtt:

- személyi igazolvány, – lakcímkártya (gyermekektől is!), – gyerekektől diákigazolvány.

A MÁV-nál ilyen belső szabályzatról nem tudunk, de jogszabály szerint ott is kérhetik a fenti igazolványokat, ezért utazás esetén mindenképpen vigyétek magatokkal ezeket!

85/2007. (IV. 25.) 9. § (1) Utaslétszám alapján utazási kedvezmény igénybevételére jogosult:

f) a szülő és a vele együtt utazó legalább 3 gyermekük, a személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmány felmutatásával, ha a gyermekek 18 éven aluliak, vagy, ha a gyermekek 26 éven aluliak és a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulók, hallgatók diákigazolványával rendelkeznek.

 Ha autóval utazol… Különösen azok figyeljenek, akik nyolc- vagy annál többszemélyes autót használnak:  nekik mindenképpen a D2 kategóriának megfelelő autópálya-matricát kell megvenniük,  s ha a jogszabály által meghatározott feltételeknek megfelelnek, akkor utólag kérhetnek  kompenzációt, vagyis a D1 és D2 kategória árkülönbségének a visszatérítését. A http://www.autopalyamatrica.hu/ honlap főoldalán segítséget kaphatunk  autónk besorolásához.

Közösségi szolgálat

A nemzeti köznevelési törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1. után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ): a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység.

A tevékenységköröket a jogszabály határozza meg: egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális, valamint környezet-, természet- és katasztrófavédelmi, az óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területen folytatható tevékenység. A kiválasztásnál szem előtt kell tartani, hogy a szolgálatjelleg és pedagógiai cél minden tevékenység esetén egyaránt meglegyen. A közösségi szolgálat szervezése, működtetése során az iskolának lehetőséget kell adni arra, hogy a tanulók maguk válasszák meg, hogy hol, milyen tevékenységet végezzenek az iskola nyújtotta tevékenységi körökből, illetve hogy az iskolán belül vagy az iskola közelében, esetleg lakóhelyükön akarják-e végezni a közösségi szolgálatot. A tanulók a jelentkezési lapon jelzik az érdeklődésüknek megfelelő tevékenységi területeket. A koordináló pedagógus ez alapján – és az ötletek, javaslatok segítségével – iskolán belüli teljesítési lehetőségeket és iskolán kívüli együttműködő partnereket keres. Az egyeztetések, megállapodások után alakul ki a működő lehetőségek köre. Fontos elem, hogy a diák csak olyan tevékenységet végezhet, amelyet az iskola koordinátorával egyeztetett, és a jelentkezési lapon a szülő aláírásával jóváhagyott.

Családi adókedvezmény

A családi kedvezmény továbbra is az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény, amelyet a jogosult – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet (5 évre visszamenőleg is). 2015. évben a kedvezményezett eltartott után érvényesíthető családi kedvezmény havonta és kedvezményezett eltartottanként 62 500 forint egy és két eltartott, 206 250 forint három vagy több eltartott esetén. 2015. január 1-jétől bővült a családi kedvezmény jogosultjainak köre. A változás eredményeképpen jogosultnak minősül a családi pótlékra jogosult magánszemély családi pótlékra nem jogosult házastársa.

Adókedvezmény

Az első házasság után járó adókedvezmény a 2014. december 31. után kötött első házasságok esetén vehető igénybe – akkor is, ha csak az egyik házastárs számára az első az adott házasság.

A családi adókedvezmény a magzat után is jár – visszamenőleg is. Ha pl. tavaly várt gyermeket, és nemrég szült, de tavalyi évben nem kérte a kedvezményt, akkor utólag kérheti a várandós nő vagy a vele közös háztartásban élő házastársa.

Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság levele

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy nyugellátásra jogosító szolgálati ideje, vagy egyéb kedvezményt biztosító (nők kedvezményes nyugdíjára, korkedvezményre) ideje megállapítására van lehetősége. A megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásba bejelentett adatok egyeztetése érdekében folyamatosan, minden biztosítottra, (volt biztosítottra) vonatkozóan hatósági eljárást indítanak. Az egyeztetési eljárás célja, hogy a nyilvántartásban szereplő, Önre vonatkozó, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyairól és kereseteiről, jövedelmeiről tájékoztatást kapjon, illetve a közölt adatok jóváhagyása esetén megtörténjen azok teljes körű nyilvántartásba vétele. Kérésére – az esetlegesen hiányos, téves adatok javítására, törlésére, beszerzésére is sor kerülhet. Fontos számunkra, hogy az adatok tisztázását megelőzően a későbbi nyugdíj alapjául szolgáló adatokat már az aktív korban, járulékfizetőként megismerje, és – szükség esetén – az esetlegesen eltérő adatokról igazgatóságunkat tájékoztassa annak érdekében, hogy a tisztázásra ne a majdani nyugellátás megállapítása során, évek (évtizedek) múlva kerüljön sor. Ez az eljárás hivatalból indul, Önnek nincs tennivalója, mert a lakhely szerinti nyugdíjbiztosítási igazgatóság kimutatást küld a hatósági nyilvántartásában található jogszerzéséről. Az egyeztetési eljárások ütemezése Az egyeztetési eljárást hivatalból, illetve elektronikus ügyintézés keretében benyújtott kérelemre folytatják le. Az 1960. évben vagy azt követően született (volt) biztosítottak esetében az egyeztetési eljárást 2015. január 1-jétől ötéves korcsoportonként indítják meg. Egyeztetési eljárás kérelemre is indítható, amelyet az ügyfélkapu regisztrációval rendelkező biztosítottak a www.onyf.hu vagy a www.magyarorszag.hu internetes honlapon az erre a célra rendszeresített nyomtatvány letöltésével nyújthatnak be. Az egyeztetési eljárás során a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő adatairól kimutatást készítenek, amely tartalmazza a nyugdíjazáskor figyelembe vehető valamennyi jogviszonyát, megszerzett szolgálati idejét, az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a nyugdíjjárulék-köteles kereseteit, illetve a levont nyugdíjjárulék összegét, továbbá az egyéb szolgálati, jogosultsági időnek minősülő időtartamokat. A tévesen feltüntetett adatokra vonatkozóan észrevételt tehet a nyugdíjbiztosítási szerv felé, a helyes adatokat igazoló, alátámasztó dokumentumok megküldésével. Amennyiben az előírt határidőn belül a nyugdíjbiztosítási igazgatóság felé észrevételt nem tesz, vagy az adatok módosítását, kiegészítését nem kezdeményezi, az illetékes igazgatóság ezt az információt jóváhagyásnak tekinti, és a rendelkezésre álló adatok alapján határozatot hoz.

Amennyiben az adategyeztetési eljárással kapcsolatban tájékozódni szeretne, információk a http://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/ adategyeztetés honlapon találhatók. Mindez részletesen: https://kiertesites.onyf.hu/taj.html?SAMLart=5jC5HnIk0q2NyHK7UcB%2FQ6zUskL%2FIAm8%2BjJQ8c7ncPAgI0wt3lubw&TARGET=kiertesites

Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság levele

Szociális rászorultságtól függő ellátások:

rendszeres szociális segély, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, időskorúak járadéka, lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési szolgáltatás, ápolási díj, önkormányzati segély, lakásfenntartási támogatás, rendszeres szociális segély, foglalkoztatást, köztemetés, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, rokkantsági járadék, átmeneti járadék, rendszeres szociális járadék, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, bányászok egészségkárosodási járadéka, vakok személyi járadéka, házastársi pótlék, házastárs utáni jövedelempótlék cukorbetegek támogatása, szépkorúak jubileumi köszöntése, súlyos mozgáskorlátozottak közl. támogatása, parkolási igazolvány, fogyatékossági támogatás, álláskeresési járadék, nyugdíj előtti álláskeresési segély, keresetpótló juttatás, vállalkozói járadék.

Gyermekek után járó ellátások:

anyasági támogatás, gyermekgondozási segély, családi pótlék, magasabb összegű családi pótlék. gyermeknevelési támogatás, terhességi-gyermekágyi segély, táppénz, gyermekápolási táppénz, gyermekgondozási díj, baleseti járadék ,apa munkaidő-kedvezménye, gyermekek után járó pótszabadság, családi kedvezmény, családi járulékkedvezmény, ingyenes tankönyvellátás, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, gyermektartásdíj megelőlegezése, óvodáztatási támogatás, otthonteremtési támogatás, gyermekétkeztetés normatív kedvezménye

Társadalombiztosítási nyugellátás:

öregségi teljes nyugdíj, öregségi résznyugdíj, korhatár előtti ellátás, korhatár előtti ellátásban részesülők kereső tevékenysége, rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, özvegyi járadék

Nem könnyű eligazodni a jogszabályok sokaságában, sem a rászorulóknak, sem az ügyintézőknek, sem az ellátások iránt érdeklődőknek. Szociális ellátórendszerünk meglehetősen szerteágazó. Az Édenkert Egyesület önkéntesei segítenek az eligazodásban.

Központi Statisztikai Hivatal levele

Magyarországon 10 évente tartanak népszámlálást, utoljára 2011-ben. Ismertetjük az összeírás végleges adatait. A lakosság 260 ezer fővel csökkent a 2001-es népszámlálás óta. A lakásállomány 325 ezerrel nőtt, 248-an laknak 100 lakásban. A házas családi állapotú népesség aránya 44,4 %. Ezer férfira 1106 nő jut. Az ország minden tízedik lakosa 70 éves vagy idősebb. A népsűrűség 3 fővel csökkent, 2011-ben 110 fő jutott egy négyzetkilométerre. Iskolai végzettség szempontjából a férfiaknál a legmagasabb arányt a szakiskola, második helyen pedig az érettségi képviseli. A nőknél az érettségizettek aránya a legmagasabb, utána az általános iskolai végzettségűek következnek. A nőknek magasabb arányban (18 százalék) van diplomájuk, mint a férfiaknak (15,8 százalék). A tíz évvel ezelőttihez képest másfélszer annyi, 315 583 ember vallotta magát cigánynak első- vagy másodsorban. A jelentős emelkedés oka, hogy megengedték a kettős identitás megjelölését. A második legnépesebb nemzetiséget a németek jelentik 185 696-es, a harmadikat pedig a románok 35 641-es, a szlovákság 35 208-as lélekszámmal. A migráns csoportok közül a legnagyobb az oroszok aránya, ők 13 337-en vannak, a kínaiak pedig 6770-en élnek Magyarországon. A válaszadók 53,5 százaléka, 3 millió 800 ezer  vallotta magát katolikusnak (ebből 180 ezer görög katolikus), tíz év alatt így 1,6 millió fővel csökkent a magát katolikusnak vallók száma. 15,9 százalékuk, 1 millió 150 ezer reformátusnak, 3 százalékuk, 215 ezer pedig evangélikusnak. Az ortodox keresztények 13 ezren, az izraeliták pedig 11 ezren vannak a 2011-es adatok szerint. A családok 53 százalékában nincs gyermek. Egy gyermeket negyedük, kettőt 15,8, hármat 4,6, négyet vagy ennél is többet 1,6 százalékuk nevel. Nagymértékben emelkedett a hajadon nők és nőtlen férfiak aránya, 2011-ben 32,6 százalék volt. Az egyedülállók száma 1 millió 300 ezer fő. A párkapcsolatokon belül egyre inkább tért hódítanak az élettársi kapcsolatok (405 ezer)..

Magyarok Világszövetségének levele

“A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot.” (Alapszabály)
A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete. A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

Géczy Gábor levele

Kedves Mindnyájan! Nem a kudarc a kudarc, hanem ha nem tanulunk belőle. Sok év telt el a Magyarok Szövetségének megalakulása óta, ami alatt a Szövetség KÉPTELEN volt szövetségként működni. Ebben a mondatban a kudarc oka is elhangzott: nem volt közös KÉP, őszinte közös célok, közös ritmus. Ezt a képet kell megtalálnunk, hogy KÉPESEK legyünk saját jövőt teremteni magunk, gyermekeink, unokáink számára. Házigazdaként ennek a közös képnek a megteremtésére hívlak titeket – szeretettel.

Felhívás a Magyar Szer munkájában való részvételre.

Nem oly régen újra előkerült egy székely humor: Székely fiú kérdezi édesapját: – Ides Apám! Meddig kell még várnom egy boldogabb világra? Mire az Öreg válaszol: Fiam, ha vársz, akkor sokat!

Bogdándy György levele

Vajon az összes globális médiák – a hazai is – miért hallgatják el? Nagy tüntetés volt Versailles utcáin. Már régen kellett volna. „Vesszen Trianon!” – skandálással, egy órán át vonultak Versailles belvárosában a Magyarok Világszövetsége által szervezett megmozdulás részvevői június 4-én, Trianon 95. évfordulóján. Erre a napra Versailles emlékezni fog. Versailles és Franciaország most kezdi megérteni, hogy mi is történt 1920. június 4-én. A Versailles-i Trianon-95 megmozdulás egyszerre volt gyász, megemlékezés, tüntetés, élni akarás és kiút-felmutatás. Gyász és megemlékezés. Magyarország és a magyar nemzet szétszaggattatása miatt, tüntetés a trianoni magyarellenes nemzetgyilkossági kísérlet ellen. A magyar és székely népviseletben megjelentek nagy száma, a népzene és a néptánc a gyilkossági kísérletet túlélt magyar nemzet élni akarását bizonyította, Patrubány Miklós, Drábik János és Varga Tamás programbeszédei pedig felmutatták a magyarság számára a lehetséges kiutat Trianon csapdájából, amelyet tömören ekképp lehet összefoglalni: „Mi komolyan gondoljuk a megbékélést, de nem akármilyen feltételek mellett. Trianon meghaladáshoz új magyar nemzeti paradigmára van szükség a Kárpát-medencében.” A tüntető menet a három órás megemlékező rendezvény végén indult a Szent Lajos székesegyház elől, és végighaladt Versailles belvárosának legfontosabb útjain. https://youtu.be/93X6ctzHfzI

A Tyrranosaurus Rex

 Legközelebbi ma is élő rokona: a csirke. Persze nem kell mindennek bedőlni, csak azt hidd el, amit a saját szemeddel látsz!

  imagesimages (4)

Aranysakál

Az aranysakál a kutyafélék családjába tartozó faj. Az aranysakál eredeti élőhelyét hódítja vissza, hiszen őshonos faj nálunk. Hazánkban pár ezer példány élhet. Egyes vélemények szerint azonos a nádi farkassal, azaz a toportyánnal. Az enyhe tél is kedvez a somogyi aranysakálok terjeszkedésének. Sokkal nagyobb az állatok sűrűsége, mint valaha volt. Mindezt a különlegesen jó alkalmazkodóképességének köszönheti. Ma már az sem riasztja vissza, ha otthonaink közelébe kell jönnie. Bármit megeszik: kisebb rágcsálókat, dögöt, sebzett vadat, vadon termő gyümölcsöt, s bejár a szeméttelepekre is. Ez a faj csúcsragadozónak számít a maga területén, és a vadászati szokásai is meglehetősen változatosak, magányosan főleg rágcsálókra vadászik, de a téltől függően párban, a növendékek tanítási időszakában az előző évben született fiatalokkal egy csoportban is képes zsákmányt elejteni – akár egy birkát is.

Aranysakál